E-Bike keuzehulp

U kent allemaal iemand met een elektrische fiets of heeft er eentje zien fietsen door de drukke straten van Nederland. Al een tijd lang zijn elektrische fietsen, of e-bike, bezig met een sterke opmars. Niet alleen in Nederland maar door heel Europa. Steeds meer mensen zijn in gaan zien dat een elektrische fiets de perfecte oplossing kan zijn voor een aantal problemen. Ten eerste is er het fileprobleem in Nederland. Dat, ondanks extra wegen, maar niet opgelost lijkt te worden. Vaak staan mensen vast van en naar hun werk. Wanneer meer mensen voor deze relatieve korte afstand de elektrische fiets zouden pakken, worden de wegen meer begaanbaar. Ook stoten elektrische fietsen geen CO2 uit, wat dus beter is voor het milieu. Door dagelijks te fietsen krijgt bent u ook gelijk fysiek in beweging. Hierbij komt nog eens dat een elektrische fiets veel goedkoper is qua aanschafprijs en brandstofkosten. Kortom, genoeg redenen om een elektrische fiets te overwegen. Maar met het grote aanbod aan e-bike kan het lastig worden om de juiste keuze te maken. Waar moet u precies op letten bij het elektrische fiets kopen en wat zijn belangrijke kenmerken van een elektrische fiets. Deze keuzehulp geeft aan waar u allemaal rekening mee kan houden tijden het uitkiezen van de geschikte fiets.

Dames/herenfiets of lage instap

Het is allereerst belangrijk om te bepalen wat voor soort frametype u wilt hebben. Damesfietsen zijn te herkennen aan de gebogen framebuis, in plaats van de extra framebuis die van onder het stuur tot onder het zadel loopt bij een herenfiets. Dit stamt oorspronkelijk uit de tijd dat de meeste dames rokken droegen en het dus lastig op en afstappen was. Nu zijn er ook een hoop heren die gebruik maken van  een damesfiets en is de extra buis meer een cosmetische toepassing. Op en af stappen gaat namelijk een stuk makkelijker op een damesfiets. Het grote verschil zit hem nu vooral nog in de kleuren. Dames fietsen hebben meestal wat zachtere kleuren naast de standaard kleuren zoals zwart, wit en blauw. Ook zijn er elektrische fietsen met een lage instap. Deze fietsen hebben een nog lagere instap dan een dames fiets. Voor bijvoorbeeld een moeder met een kind op de fiets kan dit een groot voordeel zijn. Ook voor mensen die wat slechter ter been kan dit een mooie oplossing zijn. Over het algemeen worden deze fietsen als moederfietsen beschouwt.

Framemaat

De framemaat van uw elektrische fiets is erg belangrijk wanneer u zeker wilt zijn van een comfortabel ritje. Er zijn bij Ado Bike elektrische fietsen beschikbaar vanaf 46cm tot en met 61cm. De lengtes staan in CM achter de desbetreffende frame maat. Alle elektrische fietsen hebben een wielmaat van 28 inch.

Modellen elektrische fiets

Net zoals bij reguliere fietsen zijn er veel verschillende e-bike modellen om uit te kiezen. Het ligt aan uw persoonlijke voorkeur en de manier van gebruik welke elektrische fiets het beste bij u past. De volgende modellen elektrische fietsen zijn beschikbaar: elektrische transportfiets, elektrische stadsfiets, elektrische moederfiets, sportieve elektrische fiets en de speed pedelec.

Elektrische transportfiets

Een elektrische transportfiets is vaak nog net even eens stapje handiger dan een normale e-bike. Transportfietsen zijn sowieso al een heel erg populair model en dan is ook te zien onder de elektrische fietsen. Door de handige voordrager kunt u gemakkelijk extra bagage mee nemen. De elektrische motor helpt u dan ook met het vervoeren van dit extra gewicht. Voor de lange afstanden kunt u schakelen tussen versnellingen en rijstanden. Het stuurslot en stevige standaard bevorderen de stabiliteit van de fiets tijdens het parkeren.

Elektrische stadsfiets

De elektrische stadsfietsen zijn uitermate geschikt voor dagelijks woon- en werkverkeer. Door de trapondersteuning en meerdere versnellingen zijn zowel korte als lange afstanden geen enkel probleem. U kunt comfortabel een lange fietstocht maken door heel Nederland. Stadsfietsen zorgen van nature voor een wat meer rechte positie tijdens het rijden. Wanneer u de juiste zadel/stuur hoogte heeft ingesteld zal uw rug recht staan tijdens het fietsen. Dit voorkomt rugklachten op de lange termijn. 

Elektrische moederfiets

Moederfietsen hebben een lagere instap dan de meeste fietsen. Zo ook de elektrische variant. Hierdoor is het met een kind op de fiets makkelijker op en af stappen. Het stuur van deze fietsen is ook breder dan normaal. Wanneer u een kinderzitje op de fiets wil plaatsen zal u daar geen hinder van ondervinden. Het stuur staat ook verder van het zadel vandaan waardoor er meer ruimte ontstaat. Door het stuurslot blijft de fiets overeind staan, ook wanneer deze zwaarder beladen is.

Sportieve elektrische  fiets

Deze lichtgewicht fietsen zijn gemaakt om lange en uitgebreide fietstochten mee te maken. Door het aluminium frame blijft de fiets lichtgewicht. Het aluminium is ondanks het  lichtere gewicht toch heel erg stevig en kan zeker tegen een stootje. Door het hoge aantal versnellingen en rijstanden bent u op deze fietsen nog sneller op uw plaats van bestemming dan op een reguliere elektrische fiets. Sommige fietsen beschikken over wel 21 versnellingen.

Speed  pedelec

Een echte snelheidsduivel maakt gebruik van een Speed pedelec. Deze fietsen kunnen namelijk een snelheid van 45 km/h bereiken. Voor een speed pedelec gelden dan ook dezelfde regels als voor een bromfiets. U moet in het bezit zijn van een auto/bromrijbewijs en een geel kenteken op de fiets hebben. Deze fietsen zijn de meest technische uitgebreide fietsen die u op dit moment kunt vinden.

Merken

Omdat elektrische fietsen steeds populairder worden zijn veel mensen ingesprongen op deze groeiende trend. Elk merk heeft karakteristieke kenmerken waardoor er veel variatie in fietsen is ontstaan. De merken die u bij Ado Bike kunt verkrijgen zijn: Altec, Cortina, Qwic, Gazelle, Sinus en Victoria.

Altec  elektrische fiets

Elektrische fietsen van Altec hebben een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Deze e-bikes zijn ideaal voor de persoon die dagelijks gebruik moet maken van een fiets en dat net even wat sneller wil doen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar zoals een elektrische moederfiets en een elektrische transportfiets. Ook bestaan er premium modellen die een luxere uitvoering hebben en beschikken over meer versnellingen en rijstanden. Ook voor de elektrische modellen van Altec geldt bij Ado Bike de laagste prijsgarantie!

Cortina  elektrische  fiets

Cortina ziet fietsen niet alleen als een vervoersmiddel, maar ook als een mode statement. Een fiets moet iets zijn waarmee u graag gezien wilt worden. Daarom zijn alle fietsen geïnspireerd op trends en ontwikkelingen in de modewereld. Deze e-bikes zijn van hoge kwaliteit en beiden veel luxe en comfort. Met een grote variatie in kleuren en modellen zit er altijd wel iets voor iedereen tussen. Veel modellen van Cortina integreren de accu in het design van de fiets waardoor deze minder opvalt.

Qwic elektrische fiets

Een echte expert op het gebied van elektrische fietsen. Met een aantal hoogwaardige en zeer uitgebreide fietslijnen is Qwic een zeer grote speler geworden op het gebied van elektrische fietsen. Met een aantal zeer luxe fietsen heeft Qwic een groot aanbod in een hoger prijsklassement. Ook zijn er elektrische transportfietsen en fietsen met een lage instap beschikbaar in het assortiment. De Qwic trend serie is uitgeroepen tot testwinnaar van de e-bike fietstest.

Victoria

Hoewel dit merk in Nederland nog terrein moet winnen, is het in andere Europese landen al een echt begrip geworden. Dit komt mede door de hoge kwaliteit fietsen en de uitstekende service die dit bedrijf te bieden heeft. Duitse degelijkheid is niet voor niks een populaire uitspraak. Al sinds 1886 is Victoria bezig met het ontwikkelen van elektrische fietsen. Met zeer uitgebreide en luxe modellen weet u zeker dat u op een e-bike van Victoria fijn zit.

Kleur

Iedereen heeft een andere smaak en dat is maar goed ook. Stel u eens voor dat elke fiets er hetzelfde uit zou zien. Dat zou maar een saai bedoeling op straat worden. Hoewel de meest populaire fietskleuren zwart, grijs, blauw en wit zijn, zijn er toch een hoop verschillende kleuren die rond rijden. Het is bewezen dat een opvallende of aparte kleur er voor zorgt dat uw fiets minder aantrekkelijk is voor fietsen dieven. Bij Ado Bike kunt u dan ook kiezen uit onder andere de kleuren paars, rood en oranje beschikbaar voor uw nieuwe elektrische fiets. Er bestaan ook elektrische fietsen die een combinatie van deze kleuren toepassen in het design. Denk aan accenten in de trappers, accu’s of het stuur. Gebruik de filters aan de linkerkant van het scherm om de keuze te maken die bij u past.

Motor posities en soorten motor

De motorpositie bij een elektrische fiets kan verschillen tussen 3 posities. De motor kan in het voorwiel, het achterwiel of in het midden van de trap as bevestigd zitten. Elke positie heeft zo zijn voor en nadelen. Over het algemeen maakt de positie van de motor niet veel uit voor de stabiliteit van de fiets. Het is vooral waar u zelf het meeste behoefte aan heeft en wat uw voorkeuren zijn. 

Voorwielmotoren

Voorwielmotoren bij een elektrische fiets zijn simpel, effectief en robuust. E-bikes met deze soort motoren zijn vaak scherper geprijsd dan fietsen met een andere posities motor. De motorpositie is gemakkelijk te combineren met een ander versnelling systeem. Een naafversnelling, derailleurversnelling of cardansaandrijving zijn een aantal van de opties. Met deze elektrische fietsen kunt u in elke versnelling wegrijden. De elektrische ondersteuning begint gelijk met werken zodra u wegrijdt. Het gevoel dat u kan ervaren kan zijn dat u die fiets ietwat naar voren getrokken voelt worden omdat de motor in het voorwiel zit. Het zwaarte punt ligt dan ook in het voorwiel van deze fiets. Wanneer u die fiets op wilt tillen, let hier dan op.

Middenmotoren

Het gebruik van een middenmotor is tegenwoordig steeds gebruikelijker. Er komen dan ook steeds  meer van dit soort type fiets op de markt.  Een middenmotor heeft namelijk geen van de nadelen die een achterwiel- of voorwielmotor wel hebben. Echter is dit nog wel een vrij nieuwe manier van motorplaatsing, maar wordt wel steeds meer gebruikt. Het grootste deel van het gewicht in deze fiets ligt bij de trapas. Dit geeft de fiets een hoge stabiliteit. In deze motoren zit een ingebouwde krachtmeter bij de trapas. Met behulp van de display op het stuur kunt u aflezen hoeveel kracht u uitoefent op de trappers. Volgens Bosch gebruiken middenmotoren de stroom uit de accu efficiënter dan andere motoren.

Achterwielmotoren

Een Achterwielmotor geeft u het gevoel dat u een duwtje in de rug krijgt tijdens het fietsen. Oftewel, u heeft altijd de wind mee! De aandrijving bij deze elektrische fietsen zitten in het achterwiel en geven dus een natuurlijker gevoel. Het geluid van de motor zit achter u, waardoor er weinig tot geen geluidsoverlast is. Om energie te besparen kunt u afremmen op de motor van de fiets. Net als bij een elektrische fiets met een voorwielmotor kunt u in elke versnellingen wegrijden. Deze vorm van trapondersteuning is wel wat gevoeliger voor slijtage dan de andere modellen.

Soorten motor

Misschien wel het belangrijkste componenten van de elektrische fiets zijn de elektrische motor en de accu. Dit is wat een elektrische fiets kan onderscheiden van de “normale” fietsen. Sinds de eerste introductie van de elektrische fiets is er al veel veranderd in het productie proces. De motoren en accu’s worden steeds beter en gaan voor een langere periode mee voordat u hem weer op moet laden. Het verbruik en de actieradius van elke elektrische fiets kan verschillend gebaseerd op het verschillende factoren. U moet hierbij denken aan bijvoorbeeld: trapsnelheid, terrein, tegenwind en bagage. De meest voorkomende en populaire motor merken zijn: Bosch, Bafan en Shimano.

Testrit pagina

Altijd de wind in de rug. Wilt u weten hoe het is om op deze elektrische fietsen te rijden? Kom dan langs in de winkel en maak een proefrit. Een elektrische fiets kopen kan lastig zijn, daarom staan onze specialisten klaar om u te helpen en adviseren bij het uitzoeken van de juiste e-bike. Maak hier uw afspraak voor een proefrit in Den Haag, Rijswijk, Delft of Maassluis.

Vergelijken